Mierea de albine –hrana zeilor

 Mierea este hrana și în același timp produsul rezultat din saliva albinelor și nectarul florilor cules de acestea. Un lichid siropos, dulce, a cărui culoare variază de la galben la negru, în funcție de tipul de floare din care provine nectarul, proprietățile mierii sunt multiple, atât la nivel intern cât și extern. Conține numeroși antioxidanți, dar și substanțe care luptă împotriva infecțiilor, ajută la asimilarea calciului, stimulează sistemul imunitar, ideală pentru calmarea anxietății mai ales înaintea unor evenimente importante, menține echilibrul endocrin.

Extern, mierea este excelentă pentru tratarea plăgilor și pentru stimularea refacerii epidermei, studiile efectuate de cercetători că aceasta ucide efectiv microbii. În cazul unor alergii severe care afectează epiderma, utilizarea mierii s-a dovedit, nu o dată, mai eficientă decât alte tratamente medicamentoase combinate cu cele dermatocosmetice, pentru refacerea pielii. Și în cazul arsurilor, mierea are un efect calmant, cicatrizant, revitalizant și stimulează refacerea pielii.

În plan intern, mierea este cea mai bună și rapidă sursă de energie ce poate fi consumată fără riscul de a încărca sistemul digestiv, datorită conținutului de carbohidrați, fructoză și glucoză. Pentru persoanele care, fie din cauza unui regim de slăbit, fie din alte motive, se simt fără vlagă, o linguriță de miere face minuni, conferind instant energie, atenuând senzația de foame și slăbiciune musculară, fiind, în același timp, un stimulant al digestiei și al metabolismului, cu acțiune directă asupra tranzitului intestinal. Atunci când ne luptăm cu o răceală, mierea ne este aliat, fiind un puternic antiinfecțios natural, ne atenuează durerile în gât, este un excelent expectorant. Femeilor însărcinate le este recomandată mierea pe de o parte, pentru că are un efect ușor laxativ, combătând astfel constipația atât de frecventă în timpul sarcinii, dar și pentru că contribuie la dezvoltarea normală a fătului.