Gălbenelele aparțin aceleiași familii ca și crizantemele și margaretele. Înfloresc primăvara devreme și rezistă până dă înghețul. Petalele portocalii-galbene ale florii au fost utilizate de strămoșii noștri de secole. Cercetătorii au găsit dovezi care susțin ideea că încă din secolul XII gălbenelele erau utilizate sub diverse forme, de la ceaiuri la creme, pentru tratarea unor afecțiuni dintre cele mai diverse. Gălbenelele conțin cantități mari de flavonoide, antioxidanți care protejează celulele de efectele radicalilor liberi. Gălbenelele au fost utilizate de secole pentru a trata durerile de stomac și ulcerele, pentru a ameliora crampele menstruale. Crema de gălbenele este recunoscută pentru că ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor, iar testele realizate pe animale au arătat că acest efect se produce grație faptului că gălbenelele măresc fluxul de sânge și de oxigen spre zona afectată și ajută corpul să producă țesutul sănătos necesar. De asemenea, gălbenelele sunt utilizate în tratarea arsurilor minore, pentru o mai bună hidratare a pielii, dar pot fi utilizate și pentru prevenirea dermatitelor sau a inflamației pielii în cazul cancerelor de sân, în timpul tratamentului convențional.