Busuiocul –planta Sfintei Cruci

Busuiocul, planta despre care se spune că a crescut exact în locul în care Împărații Constantin și Elena au descoperit Sfânta Cruce, este nu numai o plantă cu un parfum inconfundabil și cu implicații religioase, dar și o extrem de bogată sursă de vitamina A. Crește, de regulă, într-o zonă cu suficientă căldură și umiditate, atinge aproximativ 40 de centimetri, și dezvoltă flori albe ori multicolore, însă frumusețea și mirosul emanate de această plantă sunt insignifiante față de proprietățile curative ale acesteia. Principalul rol al busuiocului este de a oferi organismului uman protecția de care are nevoie în procesul de antioxidare. Conține cantități impresionante de beta-caroten, vitamina A, având o acțiune directă împotriva radicalilor liberi. 100 de grame de busuioc verde conține 175% din necesarul zilnic de vitamina A. Consumat într-o dietă echilibrată, busuiocul nu conține calorii și ajută la reglarea digestiei, scăderea stării de iritabilitate și nervozitate, iar cantitatea impresionantă de fier existentă în frunzele de busuioc are un rol important în buna dezvoltare a copiilor. O altă substanță conținută de busuioc, zea-xanthin, a fost studiată ani la rând de cercetătorii americani, aceștia descoperind că lipsa acesteia din organism, mai ales în cazul vârstinicilor, duce la afecțiuni serioase ale ochilor.